TinBlog (2016 / 2017 / 2018)

Acest proiect a început ca un experiment asumat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bacău, lansat din inițiativa asociației noastre și din dorința consilierei de tineret Theodora Jacotă (din cadrul DJST Bacău) de a îmbunătăţi oferta de educaţie non-formală a instituției.

 

Prima ediție  (2016)

Pornind de la evidența faptului că tinerii din prezent sunt preocupați cu precădere de evenimentele care, într-un fel sau altul, se reflectă în online, la prima ediție s-a dorit a se lansa o provocare tinerilor și de a-i implica pe aceștia în promovarea online a patrimoniului cultural național.

Desfășurat ca o tabără de weekend cu 10 tineri, la Centrul de Agrement de la Valea Budului, proiectul a reunit tineri care și-au împărtășit reciproc expe-riența lor și care au dialogat despre blogging și despre posibilitățile de promovare a ideilor sau a întâmplărilor în social media și în general în online.

 

La workshopul care a reprezentat activitatea centrală a  taberei de educație nonformală, tinerii s-au împărțit în două echipe, fiecare echipă urmând să identifice câte un element din patrimoniul cultural național pentru care să construiască câte un set de acțiuni pentru promovarea online a acestuia.

În urma atelierului, tinerii participanți au hotărât să promoveze împreună Casa Memorială „Nicu Enea”. În zilele următoare taberei, aceștia au mers fiecare în fața casei memoriale și și-au făcut câte un selfie pe care l-au postat în social media. Câțiva  bloggeri tineri, precum și cotidienele locale Deșteptarea și Ziarul de Bacău au scris despre această campanie.

Campania a avut un asemenea impact încât a determinat ca și alți tineri, din alte ONG-uri, să se alăture și să-și facă și ei selfie-uri în fața casei memoriale, pe care apoi să le posteze în social media.

 

Ediția a II-a  (2017)

Datorită reușitei ediției precedente, Ministerul Tineretului și Sportului a aprobat ca la această ediție numărul tinerilor participanți să fie dublu.

 

Ca și la ediția precedentă, în tabără s-au desfășurat o serie de colocvii pe teme ce țin de marketing, jurnalism și tehnologiile internetului, precum și un workshop.

Cea de a doua ediție a avut ca temă promovarea progra-mului Bacău – Capi-tala Tineretului, în urma campaniei

tinerii realizând o pagină de Facebook intitulată „Pamfletar în Capitala Tineretului” în cadrul căreia, cu umor fin, au promovat activitățile programului.

 

Ediția a III-a  (2018)

Realizată după același format cu cel al edițiilor precedente, cea de a III-a ediție a introdus în rândul tinerilor conceptul de Storytelling.

Tema campaniei a fost celebrarea Centenarului Marii Uniri. Tinerii au ales de acestă dată să realizeze o campanie video. După ce s-au filmat spunând fiecare cum văd ei România, au încheiat filmul cu concluzia că România poate fi așa cum vrem noi, iar dacă vrem o Românie mai bună, ar trebui să ne implicăm cu toții.

 

Filmul poate fi vizionat aici: https://goo.gl/PTFpkF